امروزه آلمان به عنوان پنجمین کشور مطلوب برای مهاجرت در نظر گرفته شده است. این محبوبیت به دلیل عملکرد خوب اقتصاد، سیستم آموزشی و فرصتهای شغلی این کشور است. مردم از سراسر جهان میخواهند فرصتی برای مهاجرت به آلمان داشته باشند. در این مقاله به اطلاعاتی در مورد نحوه مهاجرت به آلمان و مهاجرت عمومی به آلمان میپردازیم، با ما همراه باشید.
جالب است بدانید که بیش از ۹ میلیون خارجی در آلمان زندگی میکنند. این کشور پس از ایالات متحده دومین مقصد محبوب جهان برای مهاجران است. هرساله هزاران مهاجر برای زندگی بهتر به آلمان میروند. مردم با ملیتها، مذاهب، تحصیلات، حرفههای مختلف، آلمان را به قطب چند فرهنگی جهان تبدیل کردند. همچنین برای آشنایی با جاذبه های گردشگری آلمان می توانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.
دلایل مهاجرت به آلمان
آلمان به دلیل سیستم رفاهی جامع خود شناخته شده است. اصل نظام رفاهی در قانون آمده است. به این ترتیب آلمان متعهد میشود که علاوه بر آزادی، از پایههای طبیعی زندگی شهروندان خود نیز محافظت کند. در صورتی که شخصی نتواند از خود مراقبت کند، دولت این کار را انجام میدهد.
نرخ بیکاری در آلمان در سال ۲۰۱۵ تنها ۴.۷ درصد بود. مشاغل مورد تقاضا در این کشور پزشکان، متخصصان فناوری اطلاعات و مهندسان هستند. مشاغل زیادی مانند لولهکش، برقکار، صنعتگر و… نیاز به مدرک تحصیلی دارند. کارشناسان حرفهای نیز تقاضای بالایی دارند. شرکتهای چند ملیتی مستقر در آلمان، مانند BMW، زیمنس، آدیداس و فولکسواگن، سالانه هزاران نفر را استخدام میکنند. آلمان اخیرا موفق شده است که مهاجران را بهتر در بازار کار ادغام کند.
آلمان مقصدی جذاب برای جوانان نیز هست. فارغالتحصیلان، اعم از داخلی و بینالمللی، میتوانند در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در آلمان به صورت رایگان تحصیل کنند. هر کسی که مایل به تحصیل در آلمان است نیاز به دانش کافی از زبان آلمانی دارد. متقاضیان بینالمللی باید قبل از ثبتنام یک آزمون زبان را تکمیل کنند.
با این حال، اگر فردی نمیتواند آلمانی صحبت کند، فرصتهایی برای تحصیل به زبان انگلیسی با انتخاب روبهرشد برنامههای انگلیسی زبان برای دانشجویان بینالمللی وجود دارد. تحصیل آسان در آلمان یکی از دلایل محبوبیت مهاجرت به آلمان است.
مردم به دلایل زیادی مهاجرت به آلمان را انتخاب میکنند، اما احتمالا مهمترین آنها سیستم اقتصادی و رفاهی قوی است.
راه های مهاجرت به آلمان
شما برای مهاجرت به آلمان به یک دلیل معتبر نیاز دارید. راههای مختلفی برای مهاجرت اتباع خارجی به آلمان وجود دارد که دلایل زیر را در برمیگیرد که در ادامه بیشتر توضیح داده خواهد شد.
- مهاجرت به آلمان برای کار
- مهاجرت به آلمان برای کارآفرینان
- مهاجرت به آلمان برای گردهمایی خانوادگی
شرایط عمومی مهاجرت به آلمان
اگرچه راههای زیادی برای مهاجرت به آلمان وجود دارد و هر کدام شرایط خاصی دارند، اما همچنان شباهتهایی بین آنها وجود دارد. برای واجد شرایط بودن برای مهاجرت به آلمان، باید شرایط زیر را داشته باشید.
۱) ثابت کردن ثبات مالی
هر هدف مهاجرتی یک آستانه مالی دارد که متقاضیان باید آن را برآورده کنند، اما صرف نظر از قصد، متقاضیان باید ثابت کنند که میتوانند خود را در آلمان تامین مالی کنند. حتی اگر در آلمان مشغول به کار هستید، باید بودجه اولیه برای تامین هزینههای خود را تا زمانی که حقوق خود را دریافت کنید، داشته باشید.
۲) داشتن بیمه سلامت
بدون پوشش بیمه درمانی مناسب نمیتوانید به آلمان مهاجرت کنید.
۳) حداقل تسلط اولیه به زبان آلمانی
برای این که بتوانید در آلمان زندگی کنید، باید آلمانی بدانید. چارچوب مرجع مشترک اروپایی برای زبانها دارای ۳ سطح مهارت زبان، A، B و C است. هر یک دارای دو بخش است. مهارت زبان به A1/A2 یا پایه، B1/B2 یا مسلط به زبان و C1/C2 یا مهارتهای زبانی پیشرفته تقسیم میشود. برای مهاجرت به آلمان باید در امتحانات شرکت کرده و آنها را تا A1 یا B1 قبول کنید. اگر میخواهید اقامت دائم بگیرید، به مهارت بالاتری در سطح C1 یا C2 نیاز دارید.
۴) ویزای آلمان
اتباع کشورها قبل از ورود به آلمان ملزم به درخواست و دریافت ویزا هستند.
انواع ویزای آلمان
- ویزای تجاری
- ویزا برای تحصیل در آلمان
- ویزای جستجوی کار
- ویزای کار (استخدام)
- ویزای پژوهشگر (دانشمند مهمان)
- ویزای آموزشی / کارآموزی
- ویزای اتحاد خانواده برای پیوستن به یکی از بستگان یا شریک زندگی
برنامه کارآفرینی آلمان
افرادی با ایدههای تجاری خوب، از سراسر جهان خواهان دریافت برنامه کارآفرینی آلمان هستند. شما برای راهاندازی کسبوکار در آلمان، به مجوز اقامت برای خوداشتغالی نیاز دارید.
۲ راه برای راهاندازی کسبوکار شما در آلمان وجود دارد اول این که میتوانید به عنوان یک فریلنسر کار کنید، دوم این که به عنوان یک کارآفرین اشتغال کسبوکار خود را راهاندازی کنید. ابتدا باید در مورد کار شما تصمیمگیری شود. قوانین و مقررات ممکن است بسته به نوع کسبوکاری که قصد دارید در آن شرکت کنید متفاوت باشد.
مهاجرت به آلمان برای کار
امروزه آلمان کمبود کارگران ماهر را گزارش کرده است. آنها به طور مداوم به دنبال مهندسان، متخصصان فناوری اطلاعات، کارکنان پزشکی و سایر متخصصان واجد شرایط هستند. به منظور تشویق چنین افرادی به مهاجرت به آلمان، مقامات مهاجرت خارجی شرایط سختگیرانه برای رفتن به آلمان و کار را کاهش دادهاند.
بنابراین، یکی از محبوبترین راههای مهاجرت به آلمان، یافتن کار در این کشور است. مراحل مهاجرت به آلمان از طریق کاری به شرح زیر است:
- یافتن کار در آلمان که اتباع خارجی را میپذیرد
- برای ویزای کار (اشتغال) آلمان اقدام کنید
- مهاجرت به آلمان و دریافت مجوز اقامت کاری
علاوه بر این، برای دریافت اجازه اقامت برای کار در آلمان، کارفرما و کارمند باید ثابت کنند که:
کمبود کارمندانی از آلمان یا اتحادیه اروپا وجود داشت، بنابراین آنها نمیتوانستند این موقعیت را پر کنند.
این که کارمند از نظر حقوق و محیط کار مانند سایر کارمندان آلمانی باشد باید شرایطی داشته باشد از جمله:
- شخص کارمند تمام شرایط تحصیلی و تجربه کاری برای موقعیت شغلی را برآورده کند
- این که شرکتی که کارمند را استخدام میکند تمام نیازهای مقامات آلمانی (اسناد ثبتنام و گواهینامه) را برآورده میکند
به عنوان یک کارمند در آلمان، تا زمانی که اجازه اقامت شما اجازه دهد، فرصت کار خواهید داشت. اگر کارفرمای شما میخواهد رابطه کاری شما را حتی پس از نزدیک شدن به انقضای مجوز کار ادامه دهد، میتوانید برای تمدید یا پس از یک دوره معین درخواست دهید. شما همچنین میتوانید برای اقامت دائم درخواست دهید.
با این حال، اگر شما یک کارگر غیر ماهر هستید، مهاجرت به آلمان بر اساس شغل بسیار دشوارتر خواهد بود.
ویزای تحصیلی آلمان
بسیاری از مردم از این موضوع آگاه نیستند، اما آلمان آموزش رایگان ارائه میدهد. برخلاف کشورهایی مانند آمریکا که هزینههای تحصیلی گزافی دارند، دانشگاههای آلمان یا هزینههای بسیار پایینی دارند یا اصلا هزینهای دریافت نمیکنند. به همین دلیل، آلمان یک مکان محبوب برای مهاجرت برای مقاصد تحصیلی است.
برای مهاجرت به آلمان برای تکمیل مدرک دانشگاهی باید ویزای تحصیل در آلمان را دریافت کنید. اگر ویزای تحصیلی خود را برای آلمان دریافت کنید و مدرک خود را تکمیل کنید، میتوانید برای مدت محدودی در آلمان بمانید و به دنبال کار بگردید.
اگر بتوانید در این مدت شغل پیدا کنید، اجازه دارید در آلمان بمانید. گزارشها حاکی از آن است که تا ۵۴ درصد از دانشجویانی که مدرک خود را در آلمان به پایان رساندهاند، در آن جا میمانند و شغل پیدا میکنند.
انواع مجوزهای اقامت آلمان برای تحصیل
اجازه اقامت برای حضور در دانشگاه
اگر در یکی از دانشگاههای آلمان پذیرفته شدهاید و میتوانید بلافاصله پس از ورود به کشور کلاسها را شروع کنید. (مثلا تمام مدارک تحصیلی شما به رسمیت شناخته شده است و به زبان موردنیاز به اندازه کافی صحبت میکنید).
اجازه اقامت برای حضور در یک کالج مقدماتی
اگر مدارک قبلی شما در آلمان به رسمیت شناخته نشد، باید در کالج مقدماتی شرکت کنید و آزمونی به نام Feststellungsprüfung را پشت سر بگذارید. پس از این میتوانید در دانشگاه موردنظر خود ثبتنام کنید.
اجازه اقامت برای شرکت در دوره زبان
این نوع اجازه اقامت حداکثر برای یک سال صادر میشود و در صورت نیاز به تحصیل به شما امکان میدهد دوره فشرده زبان آلمانی را بگذرانید. مجوز اقامت دانشجویی شما یک تا ۲ سال معتبر است. میتوانید آن را تمدید کنید، مشروط بر این که مطالعات شما در مسیر درست باشد و در بازه زمانی استاندارد به پایان برسانید.
برای تمدید مجوز دانشجویی آلمانی خود، به یک نامه تاییدیه از مدرسه خود نیاز دارید که تحصیلات شما به طور منظم پیشرفت میکند. شما باید درخواست تمدید مجوز دانشجویی خود را در Ausländerbehörde قبل از انقضای مجوز فعلی خود ارسال کنید.
کار دانشجویی در آلمان
به عنوان یک دانشجوی بینالمللی در آلمان، میتوانید به صورت پاره وقت (۲۰ ساعت در هفته) در طول ترم و تمام وقت (۴۰ ساعت در هفته) در زمان استراحت کار کنید. به این معنی که در طول یک سال میتوانید حداکثر ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰ نیم روز بدون درخواست تائید از آژانس کار آلمان کار کنید. با این حال، استثنائاتی در قاعده ۱۲۰ روزه برای دستههای کاری خاص، مانند دستیاران دانشجو یا دورههای کارآموزی اجباری وجود دارد.
شما میتوانید در آلمان کار پاره وقت بگیرید. شغل شما در حالت ایدهآل باید با دوره تحصیلی شما مرتبط باشد، اما این اجباری نیست. شما همچنین میتوانید در رستورانها یا کافههای محلی، به عنوان پرستار کودک، در یک مغازه و جاهای دیگر کار کنید. شما فقط میتوانید ۲۰ ساعت در هفته یا ۱۲۰ روز کامل در سال کار کنید.
پس از فارغالتحصیلی (اما قبل از انقضای مجوز اقامت دانشجویی) میتوانید به عنوان جویای کار برای اجازه اقامت اقدام کنید. این مجوز به شما اجازه میدهد تا ۶ ماه دیگر پس از فارغالتحصیلی در آلمان بمانید و در این مدت میتوانید به دنبال کار باشید. اگر شغل مناسبی پیدا کردید و تمام شرایط را برآورده کردید، میتوانید آن را به اجازه کار تبدیل کنید و به طور نامحدود در آلمان بمانید.
اگر به محض فارغالتحصیلی یک پیشنهاد شغلی دارید، میتوانید به سادگی مجوز دانشجویی خود را به مجوز کار تغییر دهید. اجازه اقامت آلمان برای اشتغال به مدت ۲ سال با امکان تمدید (تا زمانی که هنوز شغل دارید) صادر میشود. فارغالتحصیلان دانشگاههای آلمان مسیر آسانی برای دریافت مجوز اقامت دارند.
مهاجرت به آلمان برای کارآفرینان
اگر شما یک سرمایهگذار با علاقه به مهاجرت به آلمان هستید، پس خوششانس هستید. کارآفرینان و سرمایهگذارانی که در آلمان فرصتهای اقتصادی ایجاد میکنند، اجازه مهاجرت به آلمان را دارند. بنابراین، آستانه خاصی از سرمایهگذاری وجود دارد که باید انجام دهید.
برای دریافت ویزا باید موارد زیر را اثبات کنید:
- ثابت کنید که وجوه لازم برای سرمایهگذاری را دارید
- سرمایهگذاری شما به نفع اقتصاد آلمان خواهد بود
- سرمایهگذاری شما در کشور مطالبه میشود
اگر وضعیت خود را به عنوان یک کارآفرین در آلمان حفظ کنید، پس از ۳ سال اجازه تمدید نامحدود اجازه اقامت خود را نیز خواهید داشت. تمدید نامحدود اجازه اقامت به این معنی است که هر زمان که بخواهید میتوانید وارد کشور شوید و از آن خارج شوید.
کارآفرینان از سراسر جهان ایدههای خود را به بازار پرسود آلمان میآورند. با این حال، برای کارآفرینان توصیه میشود که با وکلای مهاجرت تجاری که میتوانند بر برنامههای کاربردی و طرحهای تجاری آنها نظارت داشته باشند، همکاری کنند.
مهاجرت به آلمان برای دیدارهای خانوادگی
مواردی وجود دارد که افراد به دلایل مختلف به آلمان مهاجرت میکنند اما مجبور هستند خانواده خود را در کشور خود ترک کنند. همه همسران و فرزندان زیر ۱۶ سال میتوانند برای پیوستن به همسر یا والدین خود برای مهاجرت به آلمان اقدام کنند.
برای واجد شرایط بودن برای مهاجرت مجدد به خانواده، همسران باید ثابت کنند که متاهل هستند و فرزندان باید گواهی تولد داشته باشند. برای کودکان زیر ۱۶ سال، لازم نیست مهارتهای زبان آلمانی داشته باشند، زیرا فرض بر این است که آنها میتوانند آن را بهسرعت یاد بگیرند. بنابراین، برای کودکان بالای ۱۶ سال، باید مدرک کافی دال بر مهارت زبان آلمانی و توانایی سازگاری و ادغام وجود داشته باشد.
در مورد همسران، آنها برای واجد شرایط بودن باید حداقل مدرک زبان آلمانی A1 را داشته باشند.
مجوزهای اقامت آلمان
زمانی که یکی از ویزاهای مهاجرت را دریافت کردید، اجازه اقامت نیز دریافت خواهید کرد. مجوزهای اقامت برای مهاجرت به آلمان میتواند موقت و دائمی باشد. اجازه اقامت موقت به اتباع خارجی این امکان را میدهد که برای مدت مشخصی در آلمان بمانند و سپس به کشور خود بازگردند.
اجازه اقامت دائم به این معنی است که تبعه خارجی میتواند تا زمانی که بخواهد در آلمان بماند، میتواند هر زمان که بخواهد آلمان را ترک کرده و به کشور بازگردد.
کارت آبی اتحادیه اروپا برای مهاجرت به آلمان
کارت آبی اتحادیه اروپا برای آلمان به کارگران خارجی (که شهروند کشورهای اتحادیه اروپا نیستند) داده میشود که دارای مدارک بالایی هستند و میخواهند در آلمان کار کنند و این مهارتها را به کار گیرند. مدارک بالا به این معنی است که فرد دارای مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در هر رشتهای است. برای واجد شرایط بودن برای کارت آبی اتحادیه اروپا، باید قبلا در آلمان شغلی پیدا کرده باشید و حداقل حقوق سالانه باید ۵۶۸۰۰ یورو باشد.
کارت آبی اتحادیه اروپا به دارندگان خود این حق را میدهد که به مدت ۴ سال در آلمان بمانند، با امکان تغییر مجوز اقامت آنها به اقامتگاه دائم. برای واجد شرایط بودن برای اقامت دائم، فرد باید تسلط کافی به زبان آلمانی داشته باشد، شرایط مالی خاصی را برآورده کند و بیش از ۳۳ ماه در محل کار خود در آلمان کار کرده باشد که مستلزم داشتن مهارتهای کسب شده با بالاترین مدرک است.
در آخـــر
بسیاری از افرادی که مهاجرت به آلمان را انتخاب میکنند در نهایت به این فکر میکنند که برای شهروندی آلمان اقدام کنند. شما با داشتن تابعیت آلمانی، میتوانید رای دهید و همچنین برای یک دفتر سیاسی در آلمان نامزد شوید. علاوه بر این، شما میتوانید از آزادی رفتوآمد در اتحادیه اروپا بهرهمند شوید و میتوانید بدون مجوز اقامت در کشورهای دیگر اتحادیه اروپا زندگی و کار کنید.
با پاسپورت آلمانی نیز میتوانید بدون ویزا به بسیاری از کشورها سفر کنید. در داخل آلمان، داشتن تابعیت آلمانی شما را از برخی وظایف اداری نجات میدهد، زیرا دیگر نیازی به مراجعه به اداره مهاجرت ندارید.
فرم ارزیابی رو تکمیل یا مشاوره رزرو کنید
درباره مهاجرت به آلمان بیشتر بدانید
شرایط زندگی در آلمان | بررسی هزینه های زندگی
اردیبهشت ۳۰, ۱۴۰۲جاب آفر آلمان | شرایط و مراحل دریافت
خرداد ۲۵, ۱۴۰۱برنامه کارآفرینی آلمان | شرایط و مدارک لازم
اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۱بهترین شهرهای آلمان برای مهاجرت
بهمن ۲۵, ۱۴۰۰محبوب ترین کشورها برای مهاجرت کاری در سال ۲۰۲۴
بهمن ۱۳, ۱۴۰۰۱۴ تا از برترین جاذبه های گردشگری آلمان
بهمن ۱۱, ۱۴۰۰مهاجرت به اروپا و کانادا از طریق ویزای استارتاپ
بهمن ۹, ۱۴۰۰بهترین کشورها برای زندگی در سال ۲۰۲۴
دی ۲۳, ۱۴۰۰